Kaffe Tips
27
Nov
2017

Lyst på god kaffe i din bedrift? Her er tabbene du må unngå

Kvier du deg for å bruke kaffemaskinen på kontoret fordi det som kommer ut smaker sølevann? Kanskje vil du forbedre kaffeopplevelsen hjemme? Her får du vite hvordan du kan lage en skikkelig god kopp kaffe.

I Norge drikker vi utrolig mye kaffe – det er faktisk bare finnene som får i seg mer av det mørke brygget i verden. I gjennomsnitt drikker hver eneste nordmann tre kopper om dagen. Kanskje er det ikke så rart at ordet «kaffepause» lokker smilene frem på arbeidsplassen?

Men dessverre drikker altfor mange av oss dårlig kaffe. Debatten om dårlig «bedrifts kaffe» har rast i Aftenposten den siste tiden, og kaffetraktere og moderne kaffeautomater har måttet tåle krass kritikk for å servere sur og bitter kaffe. Og situasjonen er ikke så ulik rundt om i de norske hjem.

Når kaffe er en så stor del av hverdagen, skal du ikke ta til takke med noe du må tvinge ned. Lær hvilke tabber du må unngå – og bli nyforelsket i de mørke bønnene.

Tabbe 1: Vi serverer gammel kaffe

Kaffe er en ferskvare på lik linje med frukt og bakevarer. Kommer derfor kaffe i kontakt med luft, tar det så lite som 20 minutter før den har mistet halvparten av aromaene.

Dette kan enkelt unngås ved å investere i en kaffekvern. Den beste smaken oppleves når kaffebønnene males rett før brygging. Med din egen kaffekvern får du dessuten muligheten til å teste ulike bønner. Kanskje du oppdager en skjult skatt i portugisiske Boundi Prestige, eller finner ut at den kolombianske arabica-bønnen står din gane nærmest?

Hele kaffebønner kan dessuten lagres i fryseren. Bare husk å ta dem ut noen timer før du skal kverne dem.

Tabbe 2: Vi oppbevarer kaffen i bokser

Luft er som nevnt kaffens verste fiende, og vil eldes fort om du lagrer kaffebønnene eller kaffepulveret løst i en boks. Dette er grunnen til at kaffemaskinene vi leverer har lufttette beholdere for kaffebønner.

Tipset er å la kaffen bli værende i posen og lagre hele posen i en mørk og lufttett boks. Forsegler du i tillegg posen, vil kaffen holde seg enda lenger.

Tabbe 3: Vi rengjør ikke kaffemaskinen ofte nok

Det nytter ikke å ha en egen kaffekvern og kunnskap om lagring dersom kaffemaskinen er skitten. Kalk, skitt og smuss lager ekkel og sur bismak.

Rengjør derfor kaffemaskinen jevnlig med spesialrensemiddel. Det er også lurt å kjøre avkalking to ganger i året. Ja, det er kanskje to av tidenes kjedeligste ting å gjøre, men det går fort og du vil takke deg selv etterpå!

Tabbe 4: Vi tror mer kaffe gir en «sterkere» smak

Spanderer du på deg noen ekstra skjeer kaffe for å få en smak med krutt? Det bør du slutte med. For mye kaffe i trakteren gjør ikke nødvendigvis kaffen sterkere – men bitrere. Kaffen smaker best når du holder deg til anbefalt dosering på rundt 55-65 gram kaffe per liter vann.

Ekstra kaffe i trakteren vil gjøre at bryggingen tar for lang tid, noe som kan føre til at kaffen blir overekstrahert. Det betyr at vannet tar ut for mye innhold i kaffen – også dette gjør den bitter. For å få en sterkere smak er løsningen å kjøpe en mørkbrent kaffe, eller å investere i en espressobrygger.

Tabbe 5: Vi lar kaffen stå i kaffetrakteren

Mange trakter seg en liter kaffe om morgenen, og lar den stå og trekke i maskinen. Det kan være en enkel måte å hente påfyll på, men kaffen vil fort begynne å smake surt og etter hvert brent. Når kaffen blir stående på varmeplaten dannes det nemlig garvesyrer i kaffen.

Hell alltid den ferdige kaffen over på en kaffekanne eller termos. Da bevarer du den gode, aromatiske smaken. Ble du kaffetørst nå?

Start med å investere i en god kaffemaskin på jobb. Kaffeknappen har løsninger tilpasset din bedrift. Se alle kaffemaskiner her!

Kvier du deg for å bruke kaffemaskinen på kontoret fordi det som kommer ut smaker sølevann? Kanskje vil du forbedre kaffeopplevelsen hjemme? Her får du vite hvordan du kan lage en skikkelig god kopp kaffe.

I Norge drikker vi utrolig mye kaffe – det er faktisk bare finnene som får i seg mer av det mørke brygget i verden. I gjennomsnitt drikker hver eneste nordmann tre kopper om dagen. Kanskje er det ikke så rart at ordet «kaffepause» lokker smilene frem på arbeidsplassen?

Men dessverre drikker altfor mange av oss dårlig kaffe. Debatten om dårlig «bedrifts kaffe» har rast i Aftenposten den siste tiden, og kaffetraktere og moderne kaffeautomater har måttet tåle krass kritikk for å servere sur og bitter kaffe. Og situasjonen er ikke så ulik rundt om i de norske hjem.

Når kaffe er en så stor del av hverdagen, skal du ikke ta til takke med noe du må tvinge ned. Lær hvilke tabber du må unngå – og bli nyforelsket i de mørke bønnene.

Tabbe 1: Vi serverer gammel kaffe

Kaffe er en ferskvare på lik linje med frukt og bakevarer. Kommer derfor kaffe i kontakt med luft, tar det så lite som 20 minutter før den har mistet halvparten av aromaene.

Dette kan enkelt unngås ved å investere i en kaffekvern. Den beste smaken oppleves når kaffebønnene males rett før brygging. Med din egen kaffekvern får du dessuten muligheten til å teste ulike bønner. Kanskje du oppdager en skjult skatt i portugisiske Boundi Prestige, eller finner ut at den kolombianske arabica-bønnen står din gane nærmest?

Hele kaffebønner kan dessuten lagres i fryseren. Bare husk å ta dem ut noen timer før du skal kverne dem.

Tabbe 2: Vi oppbevarer kaffen i bokser

Luft er som nevnt kaffens verste fiende, og vil eldes fort om du lagrer kaffebønnene eller kaffepulveret løst i en boks. Dette er grunnen til at kaffemaskinene vi leverer har lufttette beholdere for kaffebønner.

Tipset er å la kaffen bli værende i posen og lagre hele posen i en mørk og lufttett boks. Forsegler du i tillegg posen, vil kaffen holde seg enda lenger.

Tabbe 3: Vi rengjør ikke kaffemaskinen ofte nok

Det nytter ikke å ha en egen kaffekvern og kunnskap om lagring dersom kaffemaskinen er skitten. Kalk, skitt og smuss lager ekkel og sur bismak.

Rengjør derfor kaffemaskinen jevnlig med spesialrensemiddel. Det er også lurt å kjøre avkalking to ganger i året. Ja, det er kanskje to av tidenes kjedeligste ting å gjøre, men det går fort og du vil takke deg selv etterpå!

Tabbe 4: Vi tror mer kaffe gir en «sterkere» smak

Spanderer du på deg noen ekstra skjeer kaffe for å få en smak med krutt? Det bør du slutte med. For mye kaffe i trakteren gjør ikke nødvendigvis kaffen sterkere – men bitrere. Kaffen smaker best når du holder deg til anbefalt dosering på rundt 55-65 gram kaffe per liter vann.

Ekstra kaffe i trakteren vil gjøre at bryggingen tar for lang tid, noe som kan føre til at kaffen blir overekstrahert. Det betyr at vannet tar ut for mye innhold i kaffen – også dette gjør den bitter. For å få en sterkere smak er løsningen å kjøpe en mørkbrent kaffe, eller å investere i en espressobrygger.

Tabbe 5: Vi lar kaffen stå i kaffetrakteren

Mange trakter seg en liter kaffe om morgenen, og lar den stå og trekke i maskinen. Det kan være en enkel måte å hente påfyll på, men kaffen vil fort begynne å smake surt og etter hvert brent. Når kaffen blir stående på varmeplaten dannes det nemlig garvesyrer i kaffen.

Hell alltid den ferdige kaffen over på en kaffekanne eller termos. Da bevarer du den gode, aromatiske smaken. Ble du kaffetørst nå?

Start med å investere i en god kaffemaskin på jobb. Kaffeknappen har løsninger tilpasset din bedrift. Se alle kaffemaskiner her!

Bildegalleri

No items found.
Tagger:

Fortsett å les

Kaffeknappen støtter Team Rynkeby
Kaffeknappen støtter Team Rynkeby

Kaffeknappen støtter Team Rynkeby

Sertifisert ved BRITA – igjen i 2023!
Sertifisert ved BRITA – igjen i 2023!

Sertifisert ved BRITA – igjen i 2023!

Meld interesse

Meld interesse så kontakter vi deg!